Ukázka nadpisu

Práva a povinnosti pracovníka a klienta v pobytové službě

Kurz je akreditován MPSV ČR pod č. A2023/0004-SP/PC

Kurz poskytuje potřebný vhled do problematiky práv a povinností, které jsou na straně pracovníka v sociálním zařízení (resp. v některých případech samotného zařízení jako organizace) a na straně klienta (a jeho rodinných příslušníků). Lektor vysvětlí, jaké mají klienti práva a povinnosti na základě nejvyšších právních předpisů ČR (Listina základních práv a svobod, mezinárodní úmluvy), dále na základě občanského zákoníku. Práva a povinnosti pracovníků, klientů a rodinných příslušníků jsou dále vysvětleny podle zákona o sociálních službách, včetně souvislosti s požadavky, které mohou být stanoveny ve vnitřních řádech sociální služby v kontextu zákonné úpravy. Součástí kurzu je část pojednávající o možnostech, jak se svých práv prakticky dobrat, případně jaké jsou následky nesplnění povinností.  Součástí kurzu je také vhled do principů komunikace s klientem pobytové služby. 

Program kurzu:
Základní právní zakotvení
Práva a povinnostmi pracovníků v pobytové sociální službě a klientů
Vnitřní řád pobytových služeb v souvislosti s právními předpisy
Problematika standardů kvality sociálních služeb (Vyhláška č. 505/2006 Sb.)
Základní principy komunikace zaměstnance pobytové služby s klientem

Typ vzdělávání: praktický vzdělávací kurz
Cílová skupina: sociální pracovníci a pracovníci v sociálních službách, neformální pečovatelé, pečující v rámci rodiny nebo jinde,
 pracovníci ve zdravotnictví, veřejnost
Časová dotace kurzu: 5 vyučovacích hodin
Výstupy kurzu: výukové materiály a osvědčení o absolvování kurzu
Cena: 1 090Kč  (studenti 990 Kč), organizace od 5 osob 940 Kč
Formální výstupy kurzu: učební materiály, osvědčení o absolvování kurzu 

Lektor: Mgr. Irena Holá

        

                                                                                                                                                                                                       

Vystudovala  Právnickou fakultu MU, pracovala jako právnička a sociální pracovnice v sociálních službách a veřejné správě, absolvovala výcvik krizové intervence, mediace a řadu kurzů zaměřených na klienta. Poskytuje sociálně právní poradenství, mediaci, působí jako lektorka, učí na VOŠ evangelické akademii sociálně právní a střední škole se sociálním zaměřením. Dlouhodobě se věnuje tématům sociální péče, domácí násilí, sociálně-právní ochrana dětí, propojení s trestním, rodinným a správním právem. Snaží se přiblížit právní témata všem, kteří se dostanou do těžké nebo nezvyklé životní situace.

PŘIHLÁŠENÍ 29. 4. 
Ukázka nadpisu